Vlaamse renovatieplicht van residentiële gebouwen

Over welke woningen gaat het?

Vanaf 2023 zal deze nieuwe renovatieverplichting bestaan voor alle Vlaamse residentiële gebouwen (bv. huizen, appartementen, handelshuizen, etc.).

Voor gebouwen met een niet-residentieel gebruik bestaat een alternatieve renovatieplicht. Voor meer informatie hierover, kan u steeds uw notaris contacteren.

Gebouwen die binnen een termijn van 5 jaar zullen worden gesloopt, beschermde monumenten en alle gebouwen met een agrarisch en/of industrieel gebruik moeten niet aan een renovatieplicht voldoen.

Vanaf wanneer is dit verplicht?

Deze renovatieplicht is opgelegd voor elke akte getekend na 1 januari 2023. Dit betekent dat je aan deze renovatieplicht zal moeten voldoen indien je een akte tekent vanaf 2023.

Opgelet, ook als je een verkoopovereenkomst/compromis/aankoop-verkoopbelofte tekende voor 1 januari 2023, maar de akte zal tekenen na 1 januari 2023, zal je verplicht zijn om tot renovatie over te gaan.

Na welke aktes moet ik renoveren?

De overheid heeft de renovatieplicht opgelegd na elke akte waarbij de volle eigendom van een woning of appartement wordt overgedragen.

Dit wordt ruim geïnterpreteerd. Het gaat niet enkel over verkoop, opstal (m.u.v. voor zonnepanelen) en erfpacht, maar ook over een schenking (van volle eigendom) of een inbreng in een huwelijkscontract.

Welke renovaties moet ik uitvoeren?

Je moet renoveren zodat je een energielabel D behaalt.

In de toekomst zal deze energiescore verstrengd worden als volgt:

  • Vanaf 1/1/2028: energielabel C;
  • Vanaf 1/1/2035: energielabel B voor ééngezinswoningen;
  • Vanaf 1/1/2040: energielabel A voor ééngezinswoningen en B voor appartementen;
  • Vanaf 1/1/2045: energielabel A voor alle gebouwen.

Als je moet overgaan tot renovatie, kan het aangewezen zijn om je alvast te conformeren aan de toekomstige vereisten.

Om na te gaan welke renovaties hiervoor aangewezen zijn, kan je het EPC-attest van jouw woning raadplegen. In dat attest staan een aantal voorstellen van verbouwingen opgelijst die de energiescore van jouw woning kunnen verbeteren.

Houd er rekening mee dat als je een appartement aankoopt, je eventueel medewerking zal nodig hebben van de overige mede-eigenaars om dit energielabel te behalen.

Hoeveel tijd heb ik om te renoveren?

Je krijgt een termijn van 5 jaar om een nieuw EPC-attest te bekomen met een energielabel D of lager.

Wat gebeurt er als je niet (tijdig) renoveert?

Als je niet aan de renovatieplicht voldoet, dan kan VEKA (het Vlaams Energie- en klimaatagentschap) een boete opleggen tot 200.000 EUR.

De betaling van de boete vervangt de renovatie niet. Je zal dan nog steeds tot renovatie moeten overgaan.

Voor meer informatie, kan je steeds ons kantoor contacteren.